Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Zdrava prehrana > Pristup Royal Canin-a > Povijesna predanost zdravoj prehrani

Povijesna predanost zdravoj prehrani

Zdrava prehrana je naša misija

Misija Royal Canin-a oduvijek se temeljila na konceptu zdrave prehrane. Prva postavka je kompletnost formule, tj. odgovarajuća kombinacija izvora hranjivih tvari (izvora bjelančevina, masti, ugljikohidrata, aminokiselina, masnih kiselina, vitamina, minerala i elemenata u tragovima). Precizna tehnologija jamči upravo željene udjele tih hranjivih tvari u nekoj formuli što je od izuzetne važnosti kada govorimo o kompletnoj hrani koja zadovoljava sve nutricionističke potrebe organizma. 

Potrebe psa ili mačke postavljene su kao prioritet i sve proizlazi iz njih. Što se tiče sirovina, one prolaze stroge kontrole kvalitete i od njih se najprije traži da osiguraju odgovarajuće hranjive tvari u što iskoristivijem obliku. Filozofija Royal Canin-a ne postavlja čovjeka na prvo mjesto pri formulaciji i komunikaciji vezano na neku formulu pa tako se ne komunicira sa „okusima“ neke hrane (npr. janjetina, govedina, losos...) već sa namjenom formule, npr Maxi Dermacomfort.

Znanost koja ne staje u razvoju

Nutricionizam kao dio znanosti veterinarske medicine proučava i identificira hranjive tvari koje imaju određene uloge u organizmu životinje. Razvoj ove grane veterinarske znanosti u zadnje vrijeme vrlo je intenzivan. Broj stručnih publikacija koje sadrže ključne riječi „zdravlje“ i „nutricionizam“ u 2009 godini bio je 2746, 1995 objavljeno ih je 1241, rast je više nego očit. 
Svake godine na tržištu se pojavljuje veliki broj novih formula različitih proizvođača. Neke od njih uistinu su kompletne formule  prilagođene specifičnim potrebama psa i mačaka u smislu prevencije te kao dio terapije određenih zdravstvenih poremećaja.

Životni vijek pasa zadnjih 15 godina povećan je u prosjeku za 3 godine.

Danas se hrana za pse i mačke može formulirati s obzirom na mnoge poznate specifičnosti njihovog organizma. Istraživanje tih posebnosti koje se reflektiraju na nutricionističke potrebe je proces koji traje i s vremenom saznajemo sve više i više. Možemo reći da postoji opće stajalište da su prehrambene potrebe različite u različitoj dobi te da razlike postoje i s obzirom na težinu psa, okvirno možemo pse podijeliti u male pse, srednje velike pse, velike pse i divovske pse.   

Što se mačaka tiče prepoznajemo različitosti s obzirom na dob, životni stil, specifične osjetljivosti i pasminske osobine (npr. perzijske mačke, Maine Coon, sijamske mačke…).

U osnovi, danas možemo reći da postoje dva koncepta zdrave prehrane, zdrava prehrana sa prevencijskim djelovanjem koja uzima u obzir razvoj potencijalnih zdravstvenih problema i zdrava prehrana terapijskog djelovanja, ovdje se misli na formule veterinarskih dijeta koje upotpunjuju terapiju u slučaju već postojeće patologije