Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Vitamini

Poznat i kao: K1 (filokvinon), K2 (menakvinon) i K3 (metafton).

U slučaju nedostatka vitamina K dolazi do krvarenja u probavnom traktu, u nosu, koži, u centralnom nervnom sustavu… u stvari po cijelom organizmu budući da je grušanje krvi inhibirano. S vremenom ova sitna krvarenja dovode do anemije (manjak crvenih krvnih zrnaca – eritrocita koji su zaduženi za prijenos kisika). Odgovarajući unos vitamina K prehranom sprječava pojavu navedenih posljedica nedostatka tog vitamina. 

Dodatne informacije

Postojanje antihemoragijskog dijetetičkog faktora dokazana je 1929 godine, izoliran je 1936 godine. Dodijelili su mu ime vitamin K, u stvari radi se o grupi od nekoliko sličnih liposolubilnih supstanci koje imaju utjecaj na grušanje krvi preko kompleksnih biokemijskih mehanizama. Vitamin K koristi se u injekcionom obliku u slučaju hitne terapije otrovanja sa rodenticidima antikoagulansima. 

Uloga u organizmu

Vitamin K je kofaktor mnogih enzima, što u stvari znači da ti enzimi ne mogu biti aktivni bez vitamina K. S obzirom na navedeno vitamin K ima esencijalnu ulogu u procesima koagulacije, konkretno s obzirom na faktore koagulacije. Ovaj vitamin ima ulogu i u metabolizmu bjelančevina te pomaže vezanje kalcija u koštanom tkivu.

Prirodni izvori

Glavni izvori vitamina K su meso i biljni izvori hranjivih tvari, naročito kupus, peršin i špinat. Kod životinja vitamin K se skuplja u jetri.