Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Vitamini

Poznat i kao : Tokoferol

Vitamin E igra važnu ulogu u prevenciji razarajućeg djelovanja oksidativnog stresa na stanice tj. stanične strukture. Generatori oksidativnog stresa su fizička aktivnost, razni polutanti, oksidativni stres prati kardiovaskularne bolesti, proces zamućenja očne leće - kataraktu, degenerativne neurološke bolesti… 

Dodatne informacije

Vitamin E otkriven je 1920 godine kao faktor plodnosti te je izoliran 1936. Međutim, tek u 80-tim godinama prošlog stoljeća otkriveno je zaštitno antioksidacijsko djelovanje bitno za stanice cijelog organizma. Termin vitamin E podrazumijeva više od jedne supstance, alfa tokoferol je najrašireniji oblik i smatra se da je biološki najaktivniji antioksidans u staničnoj membrani. Vitamin E se u organizmu skladišti u masno tkivo, jetru i mišiće. 

Uloga u organizmu

Vitamin E štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali prirodno nastaju u stanicama tijekom procesa oksidacije. Vitamin E je bitan dio zaštite staničnih struktura od razornog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali uzrokuju opasna oštećenja stanice, kad je poremećena ravnoteža između njih i antioksidansa tad je rezultat oksidativni stres. 

Općenito govoreći vitamin E djeluje:

  • Zaštita staničnih membrana;
  • Kontrola posljedica stresa;
  • Jača imunološki sustav organizma.

Prirodni izvori

Najbitniji izvor vitamina E je hrana biljnog podrijetla. Ulja i uljem bogate žitarice izvori su na koje se može računati. Vitamin E nalazimo i u životinjskim izvorima kao što je jetra, jaja, maslac…