Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Vitamini

Vitamin D

Kod velikih pasmina prekomjerni unos vitamina D je češći problem od njegovog manjka. Prekomjerni unos vitamina D uzrokuje pojavu teških anomalija okoštavanja (osteohondritis).

Nedostatak vitamina D:

  • rahitis (rijetko se pojavljuje u pasa i mačaka); 
  • osteomalacija (manifestira se bolovima u zglobovima i mišićima, znaju se dogoditi i lomovi kostiju). 

Dodatne informacije

Učinkovitost ribljeg ulja u terapiji rahitisa otkrivena je 1782 godine, vitamin D izoliran je 1932 godine. Ovaj vitamin topiv u mastima osigurava se prehranom. Prirodno se sintetizira kod ljudi i biljojeda konverzijom sterola u koži uz djelovanje sunčevog svijetla.  Potrebno je pretvaranje u aktivni oblik, najprije u jetri pa u bubregu.

Uloga u organizmu 

Vitamin D igra važnu ulogu u metabolizmu kalcija i fosfora:

  • Povećava apsorpciju kalcija i fosfora u crijevima;
  • Regulira vezanje kalcija u kostima ;
  • Kontrola izlučivanja kalcija i fosfora mokraćom .

Prirodni izvori

Meso i hrana biljnog podrijetla gotovo da ne sadrže vitamin D. Nalazimo ga u ribljem ulju, ribi kao što je tuna ili sardina, ima ga u žumanjku jajeta, mlijeku i derivatima mlijeka.