Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Vitamini

Poznat i kao: Askorbinska kiselina

Generalno gledano ovaj vitamin nije esencijalan u pravom smislu riječi što se tiče unosa hranom, naime, proizvodi se u jetri i unos hranom postaje nužan u slučaju da jetra ne može proizvesti dovoljne količine kako bi se podmirile potrebe organizma. Vitamin C potreban je u slučaju potrebe za kontrolom oksidativnog stresa koji je posljedica intenzivne fizičke aktivnosti, u slučaju degenerativnih procesa na zglobovima, kod starijih životinja…  

Dodatne informacije

Skorbut je poznat od davnih vremena, radi se o bolesti koja je posljedica nedostatka vitamina C u prehrani, mornari su limunom rješavali taj problem u prošlosti. Askorbinsku kiselinu mačke i psi mogu sintetizirati u jetri.

Uloga u organizmu

Askorbinska kiselina uključena je u razne procese u organizmu:

  • Neutralizacija slobodnih radikala (djelovanje protiv oksidativnog stresa), vitamin C u interakciji je sa vitaminom E, još jednim moćnim antioksidansom;
  • Sudjeluje u metabolizmu željeza;
  • Vitamin C potreban je za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava.

Prirodni izvori

Vitamin C je vrlo raširen u prirodi i sadrže ga sve biljke, naročito citrusi (limun, naranče), bobičasto voće (ribizla) sadrži ga u većoj količini, ima ga u kiviju i jagodama. U pasa i mačaka vitamin C se sintetizira u jetri iz glukoze.