Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Vitamini

Fotografije

Les différentes formes de la vitamine A (rétinol/rétinal) jouent un rôle dans la synthèse des pigments rétiniens nécessaires à la perception des couleurs (iodopsine des cônes) et à la vision dans l’obscurité (rhodopsine des bâtonnets).

poznat i kao: retinol

Vitamin A i njegove uloge u organizmu

Nedostatak vitamina A:

  • Problemi sa očima (slabiji vid noću, zamućenje rožnice, suhoća sluznice oka)  ;
  • Problemi sa kožom (suhoća kože, atrofija lojnih žlijezda);
  • Smetnje u reprodukciji;
  • Veća sklonost infekcijama i komplikacijama na dišnom sustavu.

Previsoke doze vitamina A također mogu imati negativne posljedice (problemi sa zglobovima te smetnje u reprodukciji).

Dodatne informacije

U prošlosti jetra se koristila za rješavanje problema sa vidom, poveznica je činjenica da se vitamin A skladišti u jetri. Ovaj vitamin izoliran je 1913 godine, a njegova kemijska struktura mapirana je 1931 godine. Radi se o alkoholu dugog lanca koji je topiv u vodi. Apsorbira se u tankom crijevu i odlaže se u jetri. Beta karoten je prekursor vitamina A za pse, ali kod mačaka to nije slučaj budući da one ne mogu pretvoriti beta karoten u vitamin A.

Uloga u organizmu

  • Osjet vida: adaptacija na male količine svijetlosti, vid po noći.
  • Reprodukcija: sinteza nekih hormona.
  • Metabolizam/anabolizam: sinteza bjelančevina.
  • Koža i dlaka: regulira se rast stanica kože i produkcija sebuma. Vitamin A koristan je kod kontrole seboreičnih poremećaja, perutanja kože…djeluje u sinergiji sa cinkom i sumpornim aminokiselinama.

Prirodni izvori

Retinol: jetra, meso, riba, jaja, mliječni produkti.