Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Vitamini

Poznata i kao: Vitamin B5

Ovaj vitamin nalazimo u mnogim izvorima hranjivih tvari pa je njegov nedostatak rijetka pojava, a simptomi nedostatka su vrlo nespecifični. 

Dodatne informacije

Lipmanovo otkriće pantotenske kiseline koje igra važnu ulogu u izgradnji i funkcioniranju koenzima A nagrađeno je 1953 godine Nobelovom nagradom za kemiju što samo po sebi govori o važnosti ovog vitamina.  

Uloga u organizmu

Pantotenska kiselina izgrađuje koenzim A koji je uključen u gotovo sve metaboličke procese, vezane uz ugljikohidrate, masti i bjelančevine, preko kojih organizam dolazi do potrebne energije na staničnom nivou. 

U kombinaciji sa drugim vitaminima B skupine (niacin, kolin i inositol) uz aminokiselinu histidin pantotenska kiselina igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Pomaže sintezu lipida kože, posebno ceramida te tako ograničava gubitak vlažnosti kože. 

Prirodni izvori

Ime ovog vitamina dolazi od grčke riječi panthos = pronalazi se svugdje. Glavni izvori ovog vitamina su meso, jaja i mliječni produkti.