Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Zdrava prehrana > Hranjive tvari > Ugljikohidrati > „Mucilage“ - želatinozne tvari

Ugljikohidrati

 „Mucilage“ - želatinozne tvari

Primjer: sjemenke trputca

„Mucilage“ su topljiva vlakna koja se često koriste za pomoć u slučaju problema sa probavnim traktom. Ova vlakna reguliraju crijevni tranzit i pomažu pravilnu defekaciju. 

Dodatne infromacije

Sjemenke trputca su izvrstan izvor želatinoznih tvari velikog potencijala apsorpcije vode. Ime psyllium (psyllium sjemenke) dolazi od grčke riječi „psyllia“ tj. buha, radi se o sjemenkama biljke Plantago ovata. Sjemenke su crne ili zlatne boje, ovisno o vrsti, ove sjemenke su često korištene u prehrani pasa za vuču saonica sa svrhom sprječavanja proljeva. 

Uloga u organizmu

Vlakna koja navlače vodu nalaze se na površini psyllium sjemenke, u crijevima tako dolazi do nastajanja gel stanja sadržaja. Povećana je viskoznost sadržaja crijeva i općenito govoreći sjemenke trputca pomažu intestinalni tranzit. Shodno navedenom možemo reći da psyllium sjemenke uspješno rješavaju probleme kao što je konstipacija što je i glavna namjena ovih sjemenki u ljudskoj medicini. Prolazak sadržaja kroz debelo crijevo je stimuliran ovim sjemenkama, a gel učinak pomaže eliminaciju sadržaja iz zadnjeg dijela debelog crijeva.  

Prirodni izvori

Postoje različite vrste trputca (Plantago ovata, Plantago ispaghula), ova biljka vuče podrijetlo iz Indije.