Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Ugljikohidrati

FOS

Poznati kao: frukto-oligosharidi, prebiotici

Dodavanjem FOS-a u hranu osiguravamo potporu u slučaju infekcijom uzrokovanih proljeva kada se događa intenzivno umnažanje štetnih bakterija u crijevima. Frukto-oligosaharidi stimuliraju regeneraciju stanica crijevne sluznice. 

Dodatne informacije

Frukto-oligosaharidi su fermentabilna vlakna, ova vlakna podliježu fermentaciji od strane bakterija u debelom crijevu. Rezultat te fermentacije je oslobađanje masnih kiselina kratkih lanaca koje imaju slijedeće učinke:

  • Zakiseljavanje crijevnog sadržaja.
  • Ove masne kiseline potrebne su za regeneraciju stanica sluznice crijeva.
  • Oblažu stjenke debelog crijeva.

Uloga u organizmu

Fermentacijom FOS-a nastaju masne kiseline kratkih lanaca potrebne za regeneraciju enterocita, stanica crijevne sluznice, u stvari te masne kiseline predstavljaju lako iskoristivi izvor energije za enterocite. Ujedno, frukto-oligosaharidi stimuliraju rast korisne bakterijske crijevne flore (laktobacilusi i bifidobakterije), ove korisne bakterije pomažu probavne procese i kontroliraju rast potencijalno patogenih bakterija u crijevima:

  • Inhibicija rasta patogenih bakterija.
  • Stimulacija probavnih procesa apsorpcije hranjivih tvari.

Dodatkom frukto-oligosaharida u hranu kuje koja ima leglo povećava se količina zaštitnih antitijela (IgM) u mlijeku čime se osigurava bolja zaštita štenaca od infekcija.

Prirodni izvori

Frukto-oligosharide proizvode gljivice (Aspergillus nigricans) uz prisutnost šećera ili saharoze, kada govorimo o šećeru podrazumijevamo spoj molekula fruktoze i glukoze. Gljivice luče enzim koji je potreban za formiranje FOS-a, u stvari, u spoj se ubacuje molekula fruktoze.