Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Ugljikohidrati

Celuloza

Poznata i kao : neprobavljiva vlaknina

Celuloza je neprobavljiva za pse i mačke, ali ima svoju svrhu u njihovoj prehrani. Kod bolesti kao što je dijabetes, konstipacija te u slučaju nekih probavnih poremećaja koji za posljedicu imaju proljeve celulozna vlakna imaju ulogu u terapiji.

Dodatne informacije

Celuloza je vrlo velika molekula i sastoji se od tisuća molekula glukoze koje su povezane znatno čvršćim vezama nego u molekuli škroba. Celuloza predstavlja samo dio ukupne vlaknine u hrani. Pod vlakninom mislimo na topiva i netopiva vlakna, vlaknina podrazumijeva spojeve poput hemiceluloze, pektina, lignina, oligosaharida i same celuloze. Celuloza je neprobavljiva vlaknina za pse i mačke, ali ima svoju ulogu u njihovoj prehrani.

Uloga u organizmu

Uloga vlakana u organizmu ovisi o njihovoj vrsti. Neprobavljiva vlakna poput celuloze i lignina nemaju ulogu hranjenja i glukozu koja ih izgrađuje organizam mesoždera ne može iskoristiti, ali, kao što je navedeno prije, takva vlakna imaju ulogu u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava poput stimulacije peristaltike – stezanje crijeva i pomicanje crijevnog sadržaja. Topiva vlakna poput frukto-oligosaharida i manan-oligosaharida djelomično ili potpuno se rastvaraju u crijevima i predstavljaju izvor određenih korisnih hranjivih tvari. Pravilan udio vlakana važan je kod kontrole prekomjerne težine, neprobavljiva vlakna daju osjećaj sitosti, a određene kombinacije vlakana olakšavaju mačkama probleme sa progutanom dlakom. 

Prirodni izvori

Vlakna izgrađuju biljke, predstavljaju neku vrst kostura za biljke, daju im čvrstinu i oblik. Celuloza je široko rasprostranjena, čini koru drveta, ali isto tako nalazi se i u zrnu graha.