Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati

Funkcioniranje organizma – izvor energije

Ugljikohidrati su molekule koje tvore atomi ugljika, kisika i vodika. Predstavljaju grupu spojeva koji imaju neke zajedničke karakteristike. Izvor ugljikohidrata je prvenstveno biljni svijet, iznimka je glukoza koju proizvodi organizam, glikogen u mišićima i jetri te mliječni šećer laktoza. Sve biljke sadrže ugljikohidrate, sadrže spojeve poput saharoze u repi te teško probavljiva vlakna u kori drveta. 

Mačke i psi mogu ugljikohidrate sintetizirati u organizmu. Međutim, određeni udio ugljikohidrata u prehrani pozitivno utječe na funkcioniranje organizma, a neka vlakna su od velike koristi za održavanje stabilnosti probave.

Glukoza, saharoza, laktoza i škrob imaju funkciju opskrbe organizma energijom. S obzirom na biljno podrijetlo izvora ugljikohidrata i način na koji su termički obrađeni možemo govoriti o razini njihove probavljivosti za mesoždere kao što su pas i mačka. Škrob koji nije dovoljno termički obrađen može uzrokovati poremećaj u probavi, vodenastu stolicu. Vlakna, koja u osnovi čine ugljikohidrati potrebna su za pravilno funkcioniranje probavnog sustava, stimuliraju intestinalni tranzit i potrebna su za rast korisne bakterijske flore. Manan-oligosaharidi (MOS) i frukto-oligosaharidi (FOS) korisna su vlakna i koriste se kod formuliranja hrane.