Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Minerali

Natrij fosfati

Natrij fosfati

Natrij fosfati mogu se nalaziti u hrani i u tom slučaju oslobađaju se tijekom žvakanja hrane te vežu slobodni kalcij u slini i na taj način se sprječava odlaganje slobodnog kalcija iz sline u zubni plak i nastajanje zubnog kamenca. Istraživanja su pokazala da psi i mačke koji se hrane granulama koje sadrže natrij polifosfate na svojoj površini znatno manje imaju problema sa formiranjem zubnog kamenca. 

Dodatne informacije

Soli natrij fosfata koriste se u zubnim pastama za ljude sa svrhom održavanja oralne higijene. Kod životinja koriste se na drugačiji način, dodaju se u hranu, u formi tankog sloja na površini granule, kako bi se osigurala prevencija formiranja zubnog kamenca. 

Uloga u organizmu 

Ioni kalcija u slini mogu formirati kristale kalcij hidroksiapatita, spoj kalcija koji sudjeluje u izgradnji zubnog kamenca. Natrij fosfati imaju sposobnost keliranja (vezanja) kalcijevih iona iz sline što znatno smanjuje nastajanje zubnog kamenca. Spoj kalcij fosfat koji nastaje u probavnom sustavu se raspada pa je kalcij dostupan za resorpciju i iskorištavanje shodno potrebama organizma. 

Prirodni izvori

Natrij fosfati spadaju u skupinu mineralnih soli, govorimo o više od 150 spojeva (ortofosfati, pirofosfati, polifosfati, matafosfati).