Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Minerali

Natrij

Natrij

Manjak natrija uglavnom ne predstavlja poseban problem budući da se psi i mačke ne znoje poput ljudi i npr. konja. U slučaju određenih bolesti srca potrebna je restrikcija unosa natrija. U slučaju teških proljeva potrebno je nadoknaditi elektrolite (minerale), moguće je to učiniti i davanjem preparata za rehidraciju organizma koji se mogu nabaviti u formi praha koji se miješa sa vodom za piće u određenom omjeru. Natrij je visokim udjelom prisutan u takvim preparatima.    

Dodatne informacije

Natrij je jedan od glavnih minerala s obzirom na zastupljenost u organizmu, spada u skupinu makroelemenata.

Uloga u organizmu

Ovaj mineral esencijalan je za pravilno funkcioniranje stanica koje izgrađuju organizam:

  • Natrij je bitan za kontrolu ekstracelularnog i intracelularnog pritiska. 
  • Igra bitnu ulogu u metabolizmu energije. 

Natrij je mineral koji ima izuzetnu važnost u ravnoteži vode u organizmu, djeluje na osjećaj žeđi te na izlučivanje vode mokraćom. Njegova uloga u organizmu je usko povezana sa kalijem. Učinkovit način prevencije nastanka mokraćnih kamenaca je stimulacija životinje da pije vodu što je povezano sa unosom natrija i što za posljedicu ima eliminaciju tog natrija mokraćom uz produkciju razrijeđenog urina. Povećava se ukupna količina mokraće kao i učestalost mokrenja, na taj način smanjuje se koncentracija minerala u mokraći čime je osigurana prevencija formiranja kamenaca. Umjereno povećana razina natrija u prehrani može dovoljno razrijediti mokraću tako da nema rizika od formiranja mokraćnih kamenaca.

Prirodni izvori

Natrij se organizmu osigurava preko spoja NaCl, radi se o kuhinjskoj soli. Može biti mineralnog ili morskog podrijetla. Ako govorimo o sadržaju natrija u hrani, s obzirom na izvor natrij klorid možemo govoriti o omjeru 39% natrija, 61% klora, u stvari, povećanje sadržaja natrij klorida u hrani za 2,5% predstavlja povećanje udjela natrija u hrani za 1%.