Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Minerali

Mangan

Mangan

Mangan pridonosi kvaliteti kostiju i hrskavičnog tkiva, što znači da se mora posebno pripaziti na njegov unos tijekom rane životne dobi, kod štenaca i mačića. Na njegovu količinu treba pripaziti i u prehrani starijih životinja te naročito kod onih koje pate od osteoartritisa. 

Dodatne informacije

Mangan također spada u skupinu elemenata u tragovima, nije potreban organizmu u velikim količinama, ali je od velike važnosti da ga se u dovoljnom količinama ipak unese u organizam.

Uloga u organizmu

Mangan je element u tragu koji je od važnosti za funkcioniranje mitohondrija, organela koje se nalaze u citoplazmi stanica i u kojima se odvijaju procesi preko kojih organizam dolazi do potrebne energije, neka vrst energetske centrale na staničnom nivou. Mangan je bitan i za sintezu koštanog tkiva kao i hrskavičnog tkiva.

Prirodni izvori

Općenito govoreći meso je osrednji izvor mangana, žitarice, voće i mineralne soli dobri su izvori mangana.