Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Zdrava prehrana > Hranjive tvari > Minerali > Kelirani elementi u tragovima

Minerali

Kelirani elementi u tragovima

Kelirani elementi u tragovima

Kelirani elementi u tragovima predstavljaju spoj nekog elementa i organske molekule. Zahvaljujući povezanosti sa organskom molekulom element u tragu se uspješnije apsorbira i bolje se iskorištava ovisno o svojoj funkciji u organizmu. Kelirani cink npr. bolje se iskorištava u smislu stimulacije rasta dlake nego cink koji nije keliran. Korištenjem keliranih elemenata u formulaciji hrane bolje i preciznije podmirujemo potrebe organizma za mnogim elementima u tragovima. 

Dodatne informacije

Kelirani element u tragu čine sami element i 3 aminokiseline sa kojima je povezan.  

Uloga u organizmu

Korištenje keliranih elementa u tragovima jamči bolju apsorpciju samog elementa, uobičajeno govorimo o apsorpciji u probavnom traktu nižoj od 30% (70% unesenog minerala pronalazi se u tom slučaju u izmetu), ali kada se radi o keliranom elementu u tragu, razina apsorpcije može biti veća od 60%. 

Prirodni izvori

Purificirane aminokiseline iz prirodnih izvora koriste se za keliranje minerala poput željeza, bakra, cinka, mangana, joda i selena.