Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Minerali

Cink

Cink

Pored mnogih funkcija u organizmu napomenut ćemo njegovu ulogu u sintezi kolagena i keratina. Shodno tome za zaključiti je da ima bitnu ulogu u procesima cijeljenja rana. Pored toga potreban je i za rast kvalitetne dlake. Nedostatak cinka često se događa u slučaju korištenja hrane slabije kvalitete koja je najčešće i slabije uravnotežena. U navedenom slučaju može se dogoditi da zbog prekomjerne količine nekih drugih minerala dolazi do ograničavanja apsorpcije cinka. 

Dodatne informacije

Cink je mineral koji spada u kategoriju elemenata u tragovima. Bez obzira na činjenicu da se radi o mineralu čija ukupna potrebna količina nije velika, radi se o izuzetno bitnom elementu za organizam. Pasmine nordijskih pasa u nekim slučajevima imaju problema u asimilaciji cinka.  

Uloga u organizmu

Cink je koenzim u mnogim metaboličkim procesima. Esencijalan je za transport vitamina A preko krvi i igra važnu ulogu u reprodukciji. Važan je za održavanje integriteta kože i za rast kvalitetne dlake. Cink također pomaže eliminaciju laktata koji nastaju tijekom kratkog i intenzivnog fizičkog napora. 

Prirodni izvori

Cink nalazimo u formi mineralnih soli, također i u cjelovitim žitaricama te u svim životinjskim produktima. U smislu suplementacije cink se može osigurati u organskoj formi (cink glukonat ili cink povezan sa aminokiselinom metioninom) kako bi mu se osigurala bolja apsorpcija.