Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Zdrava prehrana > Hranjive tvari > Masti > Omega 3 masne kiseline

Masti

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 esencijalne masne kiseline

Zahvaljujući svojoj biološkoj ulozi omega 3 masne kiseline koriste se u prehrani pasa, mačaka, starijih životinja te onih koje pate od kroničnih upalnih bolesti poput osteoartritisa, kroničnog bubrežnog zatajenja, upalnih bolesti crijevnog sustava te raznih dermatoloških patologija. 

Dodatne informacije

Omega 3 masne kiseline čine specifičnu porodicu višestruko nezasićenih masnih kiselina. Ove masne kiseline proizlaze iz alfa-linolenske kiseline, masne kiseline koju izgrađuje 18 ugljikovih atoma uz 3 dvostruke kemijske veze. Dvije organizmu bitne masne kiseline koje nastaju iz alfa-linolenske su EPA (eikosapentanoična kislelina) i DHA (dokozaheksanoična kiselina).

Uloga u organizmu

Funkcije i učinci omega 3 masnih kiselina u organizmu čine ih izuzetno zanimljivim:

  • Imaju protuupalno djelovanje, inhibiraju sintezu određenih medijatora upale.
  • Poboljšavaju opskrbu moždanog tkiva kisikom.
  • Imaju pozitivno djelovanje na razvijanje sposobnosti učenja u štenadi.

Prirodni izvori

Neka biljna ulja predstavljaju izvor omega 3 masnih kiselina (laneno ulje, ulje repice i sojino ulje). EPA i DHA pronalaze se u koncentriranom obliku u ribljem ulju (koncentracija varira s obzirom na vrstu ribe) i algama.