Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Zdrava prehrana > Hranjive tvari > Masti > Konjugirane masne kiseline

Masti

Najpoznatija: konjugirana linolna kiselina (CLA)

Konjugirane masne kiseline proizlaze iz linolne kiseline (konjugirana linolna kiselina ili CLA, nazivamo ih izomeri) i proučavane su s obzirom na njihovu ulogu u borbi protiv prekomjerne težine. Konjugirana linolna kiselina sprječava gomilanje triglicerida u adipocitima, stanicama koje čine masno tkivo. 

Dodatne informacije

Konjugirana linolna kiselina ne smanjuje tjelesnu težinu u ljudi, ali pomaže da se poveća udio mišićne mase na uštrb masnog tkiva. Konjugirana linolna kiselina također ima pozitivan učinak na građu tijela pasa koji se hrane ad libitum – prema želji.

Uloga u organizmu

Konjugirana linolna kiselina ima učinak kontrole gomilanja masnog tkiva preko mehanizma regulacije metabolizma šećera (glukoze) i masnih kiselina (masti) u samim masnim stanicama adipocitima. Razni izomeri konjugirane linolne kiseline detaljno su proučavani i zbog nekih drugih potencijalno korisnih učinaka na organizam pa tako možemo govoriti o pozitivnom učinku u slučaju raka, ateroskleroze, dijabetesa te kod stimulacije imunološkog sustava.

Prirodni izvori

Konjugiranu linolnu kiselinu povezuje se sa izvorima životinjskog podrijetla poput mliječnih derivata, mesa i životinjske masti. Konjugiranu linolnu kiselinu sintetiziraju specifični mikroorganizmi u predželucima preživača. S druge strane, u pasa je produkcija konjugirane linolne kiseline od strane crijevnih bakterija relativno niska pa je korisno obogatiti prehranu konjugiranom linolnom kiselinom.