Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Zdrava prehrana > Hranjive tvari > Masti > Gama-linolenska kiselina

Masti

Gama-linolenska kiselina

Poznata i kao: GLA

Gama-linolenska kiselina (GLA) može igrati bitnu ulogu u regulaciji upalnih procesa, naročito upalnih procesa u koži povezanih sa dermatološkim patologijama. Ovo je bitna činjenica koju treba uzeti u obzir pri formuliranju specifičnih formula za pse i mačke koji pate od alergijskih patolgija.

Dodatne informacije

Gama-linolenska kiselina se koristi u proizvodnji kozmetičkih preparata kako bi se poboljšala elastičnost kože. Posebno je indicirana kod suhe kože ili u slučaju poremećaja proizvodnje sebuma (seboreični procesi).

Uloga u organizmu

Gama-linolenska kiselina odlaže se u jetri te u crvena krvna zrnaca i stijenke krvnih žila. Nezasićene masne kiseline poput gama-linolenske pomažu da membrane stanica održe svoju „fluidnost“ tj. da se održi potrebna komunikacija između same stanice i okoline. Suplementacija gama-linolenskom kiselinom stimulira produkciju pojedinih hormona koji imaju ulogu u moderiranju upalnog procesa, npr. tip 1 prostaglandini. Prostaglandini tip 2 također nastaju iz omega 6 masnih kiselina, ali oni su proinflamatorni i imaju potpuno suprotno djelovanje, bitan je odnos esencijalnih masnih kiselina u prehrani i naravno, njihov apsolutni udio u prehrani. 

Prirodni izvori

Gama-linolenska kiselina je nezasićena masna kiselina koja pripada omega 6 skupini masnih kiselina (C18: 3) i proizlazi iz linolne kiseline. U mačaka pretvaranje linolne kiseline u gama-linolensku kiselinu je delikatan korak budući da mačke imaju nisku aktivnost enzima potrebnog za pretvaranje jedne kiseline u drugu. Ulja koja sadrže dovoljne količine GLK su boražino ulje, ulje jaglaca i ulje sjemenki crnog ribiza. Boražino ulje sadrži najveću koncentraciju (> 20%).