Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Masti

EPA i DHA

Poznate i kao: eikosapentanoična i dokozaheksanoična kiselina

Ove omega 3 kiseline dugih lanaca su posebno poznate zbog svojeg protuupalnog djelovanja.  U živom tkivu u visokim koncentracijama nalazimo ih u retini oka pa je stoga korisna njihova suplementacija tijekom graviditeta i u prvim tjednima života u smislu stimulacije razvoja osjeta vida.

Obogaćivanje prehrane sa omega 3 masnim kiselinama ima i druge koristi za organizam:

  • Potpora funkcioniranju bubrega i srčanog mišića (ove masne kiseline imaju učinak razrjeđivanja krvi te djeluju u smislu snižavanja krvnog tlaka).
  • Ograničavanje rizika pojave tumora.

Dodatne informacije

DHA je omega 3 masna kiselina koju možemo usko povezati sa tkivom mozga budući da je upravo tamo ima u većoj količini. Za divlje mesoždere izvor DHA predstavlja moždano tkivo njihovog plijena. 

Uloga u organizmu

EPA i DHA prisutne su u mlijeku, a nužno su potrebne i tijekom embrionalnog i fetusnog razvoja. Postoji jasna poveznica između brzine dozrijevanja nervnog tkiva tek rođene životinje i udjela DHA u mlijeku. 

Prirodni izvori

Omega 3 masne kiseline vrlo dugih lanaca nalaze se u višim koncentracijama u ulju riba iz hladnijih mora (losos, skuša, iverak, haringa i kapelin). EPA i DHA nalaze se i u fitoplanktonu i kod jednostaničnih algi. Koncentriraju se u masnom tkivu riba kroz hranidbeni lanac.