Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Druge hranjive tvari

Voda

Voda

Slobodan pristup pitkoj vodi nužan je da bi se spriječila dehidracija organizma, znaci dehidracije su suha koža kojoj nedostaje elastičnost, kad se koža stisne prstima kapilare se ne pune normalnom brzinom. Od drugih simptoma dehidracije spomenuli bi još ubrzani rad srca i povišenu temperaturu. Za pse i mačke razina po život opasne dehidracije je 10%. Od izuzetne je važnosti životinjama osigurati ravnotežu vode i elektrolita u organizmu, potrebno je naročitu pažnju obratiti na unos vode kod starijih životinja i kod onih kojima je narušeno zdravlje kao u slučaju dijabetesa ili bubrežnih bolesti.  

Dodatne informacije

Voda (H2O) je široko prisutna i svima poznata tekućina koja život znači, udio vode u tijelu psa ili mačke je 75% kod rođenja, a 60% u odrasloj dobi. Voda je najbitniji nutrijent potreban za održavanje života, u apsolutnom i relativnom smislu. Masno tkivo sadrži samo 15% vode, kosti iznenađujućih 50%, mišići 75% dok krv sadrži 83% vode. Mačke imaju reputaciju manje žednih životinja ako tako možemo reći, naime, piju relativno gledano male količine vode i imaju sposobnost koncentracije urina. Navedeno nosi sa sobom i pridruženi rizik od pojave mokraćnih kamenca, mačkama u svakom slučaju treba osigurati stalni pristup svježoj i čistoj vodi. 

Uloga u organizmu

Uloge vode u organizmu:

  • Voda je medij za nutrijente i produkte metabolizma  ;
  • Predstavlja optimalni medij za biokemijske reakcije ;
  • Sudjeluje u procesima regulacija tjelesne temperature ;
  • Voda velikim djelom čini tjelesne tekućine razne vrste, očnu tekućinu, tekućinu za podmazivanje zglobova, u unutarnjem uhu je ima, udio vode u krvi je preko 80%...

Prirodni izvori

Govorimo o 3 vrste izvora vode za organizam:

  • Voda za piće koju životinja unosi u organizam;
  • Hrana kao izvor vode za organizam, ako govorimo o suhoj hrani riječ je o 10% udjelu, ako je riječ o konzervama tj. mokroj hrani, udio je 85%;
  • Oksidacijske reakcije (oksidacijom 1 grama lipida (masti) dobiva se 1.07 grama vode).