Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Druge hranjive tvari

Polifenoli

Polifenoli

Polifenoli su velika porodica antioksidansa, oni štite membrane stanica i samu jezgru (DNA), smatra se da djeluju u smislu prevencije mutacija stanične DNA koje mogu biti uzrokom raka. 

Dodatne informacije

Neke epidemiološke studije u ljudi ukazuju na pozitivnu korelaciju između redovitog umjerenog konzumiranja crvenog vina (koncentrirani izvor polifenola) i niže učestalosti  kardiovaskularnih bolesti (ateroskleroze). Ovo se naziva još i „francuski paradoks“. Psi i mačke s druge strane vrlo rijetko su pogođeni aterosklerozom budući da imaju znatno manje razine LDL kolesterola (“low-density lipoprotein cholesterol”), količine u krvotoku znatno manje od količina koje imaju ljudi.  

Uloga u organizmu

Glavni pozitivni učinak polifenola svodi se na njihovo djelovanje na slobodne radikale, tj. na ograničavanje oksidativnog stresa. Dodavanje polifenola iz zelenog čaja u hranu ima i učinak poboljšavanja oralne higijene. Određeni spojevi ograničavaju rast bakterija zubnog plaka koji je u podlozi bolesti zubnog mesa, patologije koja često muči životinje starije životne dobi. Pozitivni učinci flavonola, posebne skupine polifenola, zapaženi su kod bolesti srca i bubrega. Ove tvari stimuliraju produkciju dušičnog oksida koji uzrokuje relaksaciju glatke muskulature krvnih žila. Korištenje flavonola na dnevnoj bazi povezuje se sa smanjivanjem krvnog tlaka. 

Prirodni izvori

Postoji više od 8000 različitih polifenola i sve ih nalazimo u biljnim izvorima. Neki su upleteni u pigmentaciju (tanini), procese rasta, reprodukciju i otpornost biljaka na bolesti. Grožđe, zeleni čaj i kakao su biljni izvori sa najvišim udjelom flavonola.