Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Druge hranjive tvari

Karotenoidni pigmenti

Primjeri: beta-karoten (ili pro-vitamin A), likopen, lutein i zeaksantin

Karotenoidi spadaju u skupinu žutih pigmenata koji su ujedno i antioksidansi

Lutein i zeaksantin su pigmenti koji se nalaze u  leći oka i u mrežnici na koju svijetlost pada nakon prolaska kroz leću oka. U ljudi rizik od razvoja katarakte je obrnuto proporcionalan količini hranom unesenog luteina. Dodavanje luteina u prehranu preporučuje se i u slučaju degeneracije mrežnice u ljudi. Lutein specifično štiti štapićaste stanice u retini (mrežnici oka) dok zeaksantin štiti čunjaste stanice mrežnice oka.  

Dodatne informacije

Mačke su tipični mesožderi, možemo reći više isključivi karnivori nego psi pa je i donekle razumljivo da ne mogu pretvoriti  beta karoten (provitamin A), kojeg nalazimo u biljnim izvorima, u aktivni vitamin A. 

Uloga u organizmu

Karotenoidi su prirodni antioksidansi koji stimuliraju imunološki sustav. U kuja beta karoten podupire sintezu progesterona i estrogena, hormona koji uvjetuju promjene u organizmu (priprema maternice za prihvaćanje oplođene jajne stanice i razvoj embrija) i ponašanju tijekom estrusa (tjeranja).  Postoji određena sinergija između različitih karotenoida – pigmenata: lutein stimulira regeneraciju zeaksantina koji pak stimulira regeneraciju beta karotena, ovaj onda regenerira likopen.

Prirodni izvori

Karotenoidi se općenito govoreći nalaze u voću i povrću poput mrkve (izvor beta karotena). Rajčica je izvor likopena, karotenoide sadrže i naranče, biljka neven, bundeve te kukuruz (lutein i zeaksantin).