Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Druge hranjive tvari

Antioksidansi

Poznati i kao: Neutralizatori slobodnih radikala

Određivanje uloga antioksidansa u organizmu jedan je od glavnih fokusa medicinskih istraživanja zadnjih godina. Kada govorimo o antioksidansima povezujemo ih sa kontrolom procesa starenja, prevencijom i tretmanom kardiovaskularnih bolesti te s djelovanjem na razne vrste tumora, proučava se i uloga antioksidansa kod bolesti nervnog sustava, u razvoju zamućenja očne leće…

Dodatne informacije

Antioksidansi pomažu borbu organizma sa slobodnim radikalima i posljedicama njihovog destruktivnog djelovanja. Slobodni radikali su nestabilni spojevi koji sadrže kisik i organizam ih stalno proizvodi, mogli bi reći da su slobodni radikali posljedica života, tj. fizioloških procesa metabolizma koji se odvijaju kontinuirano u organizmu. Slobodni radikali pojačano nastaju tijekom upalnih procesa i pojačane fizičke aktivnosti.

Uloga u organizmu

Antioksidansi štite membranu stanice, jezgru i organele stanice od djelovanja slobodnih radikala. 

Organizam ima na raspolaganju mnoge načine zaštite od slobodnih radikala. Postoje enzimski mehanizmi zaštite (superoksid dismutaza, glutation, peroksidaza i katalaza) te endogeni i egzogeni (unose se hranom) antioksidansi. Poremećaji ovog zaštitnog sustava dovode do pojave oksidativnog stresa koji leži u podlozi mnogih bolesti. 

Prirodni izvori

Antioksidansi (vitamini, pigmenti, enzimi) nalaze se u različitom voću (limun, naranča, dinja, rajčica, grožđe) te u žitaricama, zelenom čaju i crvenom vinu. Najčešće korišteni antioksidansi su vitamin E, vitamin C, pigmenti poput karotenoida, taurin i polifenoli.