Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Druge hranjive tvari

Istinska vrijednost

Danas na hranu za pse i mačke na gledamo samo sa stajališta zadovoljavanja energetskih potreba i unosa osnovnih skupina nutrijenata u ispravnom omjeru kako bi izbjegli pojavu suviška neke hranjive tvari ili manjka. U okviru filozofije zdrave prehrane uzimamo u obzir i dodavanje specifičnih hranjivih tvari koje imaju poseban prevencijski ili terapijski učinak. Uzimamo u obzir usporavanje degenerativnih procesa, pomoć kod određenih patologija… jednostavno rečeno specifične hranjive tvari mogu osigurati bolju kvalitetu života našim ljubimcima.  

Ove specifične hranjive tvari nisu esencijalne za organizam, ali mogu pomoći u smislu kontrole napredovanja određenih neželjenih procesa u organizmu te tako povećati kvalitetu života u svakom slučaju. 

Radi se o širokoj paleti različitih supstanci koja s vremenom kako napreduje znanost nutricionizma postaje sve veća. S jedne strane možemo govoriti o velikom broju različitih antioksidansa koji štite organizam od slobodnih radikala i ublažavaju štetu koju oni organizmu nanose. Neke hranjive tvari osiguravaju zaštitu, a neke regeneraciju hrskavičnog tkiva zglobova, biljni ekstrakti pomažu oštećenoj koži da lakše zaraste, specifična vlakna nekada su od presudne važnosti u kontroli nekih crijevnih poremećaja. 

Lista korisnih i potencijalno korisnih specifičnih hranjivih tvari je izuzetno opširna, osvrnut ćemo se samo na neke od njih. 

Razne hranjive tvari mogu imati dugoročne i kratkoročne učinke. Kratkoročno gledano cilj je poboljšanje funkcioniranja organizma na način da se ograničava napredovanje nekih patologija i neželjenih stanja, specifične hranjive tvari mogu pomoći tako da se smanji bolnost kod osteoartritisa, mogu pomoći na način da stimuliraju cijeljenje kože te na način da pomažu uspostavljanje ravnoteže probavnog sustava. Dugoročno gledano cilj je kontrola napredovanja degenerativnih procesa u određenim organskim sustavima te usporavanje procesa starenja. 

Specifični nutrijenti mogu djelovati na dušu i tijelo, ako tako možemo reći, naime, neki od njih aktivne učinke imaju na nervni sustav i kognitivne sposobnosti. Opskrba antioksidansima u optimalnim količinama od rane životne dobi može u pasa djelovati u smislu prevencije nastajanja katarakte – zamućenja očne leće kasnije u životu. Mnoge studije u ljudi dokazuju učinkovitost antioksidansa u prevenciji nekih neuroloških bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove.