Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Bjelančevine

Aminokiseline tirozin i fenilalanin

Boja dlake ovisi o količini feomelanina (zrnca žutog do crvenkastog pigmenta) te eumelanina (zrnca smeđeg do crnog pigmenta). Za produkciju oba navedena pigmenta potrebna je aminokiselina fenilalanin, tj tirozin koji nastaje iz fenilalanina, dvije aromatske aminokiseline koje se tako zovu zbog svoje prstenaste strukture. 

Ako unos ovih aminokiselina nije dostatan dolazi u crnih pasa do pojave crvenkaste dlake, ova pojava je također već zabilježena i u mačaka. Studije provedene na štencima pasmina newfaundland i labrador ukazuju na potrebne količine aminokiselina fenilalanina i tirozina u prehrani, dodavanjem tirozina povećava se intenzitet crnog pigmenta u pasa sa crnom dlakom. 

Dodatne informacije

Sijamska mačka ima tipičnu boju dlake. Uzrok tomu su posebnosti koje se vežu uz  tirozinazu, enzim bitan za metabolizam melanina – crnog pigmenta. Kod ove pasmine mačaka ovaj enzim aktivan je samo na relativno niskim temperaturama. Na toplim područjima tijela kao što su unutrašnja strana bokova i trbuh dlaka nije toliko pigmentirana kao na glavi, nogama i repu. 

Uloga u organizmu

Osim uloge u pigmentaciji dlake i šarenice oka tirozin predstavlja i prekursor za dopamin, noradrenalin i adrenalin. Ovi spojevi uključeni su u mehanizme funkcioniranja mozga, nervnog i reproduktivnog sustava. S obzirom na navedeno možemo zaključiti da tirozin ima svoju ulogu i u plodnosti.

Prirodni izvori

Tirozin je aminokiselina koja se unosi hranom, može i nastati iz aminokiseline fenilalanina koja je esencijalna aminokiselina. Mlijeko i mliječni proizvodi su izvrsni izvori tirozina. Riža je jedini biljni izvor koji sadrži tirozin u zamjetnoj količini.