Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Bjelančevine

Metionin i cistin

Sumporne aminokiseline esencijalne su za sintezu bjelančevine keratina koji izgrađuje dlaku. Manjak sumpornih kiselina može dovesti do pojačanog gubitka dlake, usporavanja rasta dlake te pojave suhe i lomljive dlake slabije kvalitete. 

Dodatne informacije

Sinteza keratina, bjelančevine koja izgrađuje dlaku, je zahtjevna što se tiče količine aminokiselina koje se troše u tu svrhu. Koža i dlaka iskorištavaju do 30% bjelančevina koje pas unosi prehranom. 

Uloga u organizmu

Što se tiče aminokiselina koje veliki djelom sudjeluju u izgradnji dlake samo metionin smatramo esencijalnom aminokiselinom. Ako se osiguraju dovoljne količine cistina, za potrebe organizma više je raspoloživ metionin. Metabolizmom sumpornih aminokiselina u organizmu nastaje sumporna kiselina koja se eliminira iz organizma mokraćom. Za zaključiti je da ispravno hranjen mesožder treba imati mokraću koja je lagano kisela, upravo zbog produkcije navedene sumporne kiseline.  

Prirodni izvori

Aminokiseline se u velikim količinama nalaze u izvorima bjelančevina životinjskog podrijetla, izvori bjelančevina mogu biti naravno i biljnog podrijetla. Bitno je da se izvori bjelančevina pravilno kombiniraju te da se zadovolje zahtjevi vezani uz ukupnu organizmu potrebnu količinu bjelančevina i udio esencijalnih masnih kiselina. Za napomenuti je da su mačke osjetljivije na manjak bjelančevina od pasa.  

Metionin i cistin sumporne su aminokiseline koje se mogu u velikim količinama pronaći u jajima, bjelančevinama ribe te u mlijeku, konkretno kazeinu. Pšenični i kukuruzni gluteni također su dobri izvori metionina i cistina.