Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Bjelančevine

Aminokiselina lizin

Lizin je esencijalna aminokiselina za pse i mačke, ova aminokiselina mora se unositi hranom budući da se bez nje ne mogu sintetizirati mnoge bjelančevine koje organizam treba. Nedostatak lizina u prehrani mačića i štenaca usporava rast. 

Dodatne informacije

Lizin je vrlo osjetljiv na temperaturu, tj. na visoku temperaturu. Kod tretmana previše visokom temperaturom dolazi do reakcije sa šećerima (Maillard-ova reakcija) čime lizin postaje nedostupan organizmu. U mlijeku koje se previše intenzivno termički obradi dolazi do reakcije između lizina i mliječnog šećera laktoze. Zbog ove specifične osjetljivosti lizin se koristi kao jedna vrst detektora za kontrolu intenziteta termičke obrađenosti.  

Uloga u organizmu

Osim poznate bitne uloge u procesu sinteze bjelančevina u organizmu neke studije su ukazale i na potencijalnu korist u smislu kontrole intenziteta znakova bolesti infekcije herpes virusom u mačaka. Naime, postoje pokazatelji da povećani unos lizina može djelovati na tijek respiratorne infekcije dišnog sustava mačića uzrokovane ovim herpes virusom na način da se smanjuje intenzitet simptoma bolesti. Daljnje istraživanje je potrebno na tu temu. Mačići koji su osjetljiviji i slabijeg imunološkog sustava mogu i uginuti od posljedica infekcije mačjim herpes virusom.  

Prirodni izvori

Lizin je sveprisutan u izvorima bjelančevina životinjskog podrijetla, naročito pogodni izvori su meso i kazein. Bjelančevine soje također su bogat izvor lizina. Kod prehrane hranom koja je što se udjela tiče previše bogata žitaricama može doći do nedostatka ove esencijalne aminokiseline.