Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Bjelančevine

Aminokiselina karnitin

Gledano sa stajališta fiziologije karnitin pomaže iskorištavanje masti na staničnoj razini, od izuzetne je koristi za organizam kod fizičkog napora, naročito ako se radi o dugotrajnoj pojačanoj fizičkoj aktivnosti. Kod nekih pasmina poput boksera, dobermana i koker španijela određene ozbiljne patologije srca povezuju se sa nedostatkom karnitina u prehrani. Brzina gubitka tjelesne mase, u stvari iskorištavanje masnih rezervi, može se stimulirati kod prekomjerno teških životinja dodatkom karnitina u prehranu. 

Dodatne informacije

Karnitin nije esencijalna aminokiselina i organizam je može sintetizirati, u stvari, radi se o spoju dvije aminokiseline, metionina i lizina koje same po sebi spadaju u stvari u kategoriju esencijalnih aminokiselina. Prema tome možemo reći da karnitin može postati esencijalan u trenutku kada ga organizam ne može sintetizirati u dovoljnim količinama. S obzirom na kemijsku strukturu govorimo o dvije forme molekule karnitina, D i L, samo L-karnitin je aktivna forma.

Uloga u organizmu

Do energije za funkcioniranje organizma dolazi se preko procesa oksidacije kisikom koji se unosi u organizam disanjem. Oksidacija masti se događa u samoj stanici u mitohondriju koji u biti predstavlja energetsku centralu stanice. Uloga karnitina je prijenos masnih kiselina preko membrane mitohondrija kako bi se one mogle iskoristiti u samom mitohondriju za dobivanje energije. Karnitin ima svoju ulogu i u reprodukciji, naime, dodavanje karnitina u prehranu tijekom graviditeta i tijekom laktacije ima pozitivan učinak na dinamiku dobivanja na težini u štenaca i mačića. 

Prirodni izvori

Osim što se sintetizira u jetri, karnitin se može unijeti u organizam hranom. Biljke sadrže zanemarive količine karnitina, s druge strane namirnice životinjskog podrijetla poput mesa bogat su izvor karnitina. Kad govorimo o mesu kao izvoru karnitina možemo reći da janjetina i ovčetina sadrže najveće količine.