Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Bjelančevine

Aminokiselina glutamin

Glutamin je izuzetno bitna aminokiselina za metabolizam stanica koje se regeneriraju poput stanica u probavnom i imunološkom sustavu. Glutamin ne smatramo esencijalnom aminokiselinom, ali prepoznato je da može postati esencijalna AK u nekim okolnostima. Zato i kažemo da je glutamin uvjetno esencijalna aminokiselina.

Dodatne informacije

U slučaju bolesti ili intenzivnog stresa potrebe za aminokiselinama se povećavaju i razina glutamina u krvi se smanjuje. Integritet crijevne sluznice može biti narušen i povećava se rizik prodiranja bakterija iz crijevnog trakta u krvotok. 

Uloga u organizmu

Glutamin je bitan za mnoge procese koje povezujemo sa sintezom bjelančevina, sudjeluje i kao prekursor elemenata koji izgrađuju staničnu DNA, regulira procese sinteze u jetri te je bitan za procese detoksikacije. 

Glutamin se iskorištava kao izvor energije za stanice crijevne sluznice, nedostatne količine u prehrani tijekom osjetljivog razdoblja mogu za posljedicu imati narušen integritet intestinalne sluznice. Dodatkom glutamina u prehranu smanjuje se intenzitet atrofije crijevnih resica, isto tako glutamin u povećanim količinama korisna je pomoć tijekom rekonvalescencije tj. oporavka nakon crijevnog poremećaja. 

Prirodni izvori

Glutamin sintetiziraju mnoga tkiva i otprilike 60% glutamina nalazi se u mišićnom tkivu. Kada se povećaju potrebe za glutaminom, do određene granice organizam može proizvesti potrebne količine, međutim, u slučaju da su potrebe više, glutamin postaje esencijalna aminokiselina i mora se unijeti u dovoljnoj količini kroz prehranu. Pšenični gluten je dobar izvor glutamina (40%-tni udio).