Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Bjelančevine

Aminokiselina arginin

Arginin je esencijalna aminokiselina za mačke i pse. Novorođeni štenci hranjeni mlijekom koje ne sadrži dovoljno arginina ubrzo razvijaju zamućenje očne leće-kataraktu što može dovesti i do potpune sljepoće. Arginin je prekursor dušičnog oksida (NO) koji djeluje tako da opušta mišićna vlakna krvnih žila. Suplementacija argininom može imati pozitivne učinke u slučaju bolesti srca ili bubrega. 

Dodatne informacije

Arginin igra bitnu ulogu u procesu sinteze ureje iz amonijaka. U slučaju nedostatka arginina u prehrani mačke jako brzo počnu pokazivati kliničke znakove intoksikacije amonijakom (hyperammoniemia), mačka počne povraćati, pojačano slini te se javljaju i nervni simptomi. Ovaj prehrambeni nedostatak može u mačaka relativno brzo dovesti do smrtnog završetka. 

Uloga u organizmu

Dokazano je da arginin olakšava funkcioniranje respiratornog sustava pod opterećenjem u ljudi koji imaju određeni stupanj srčane insuficijencije. Arginin ima i ulogu u imunološkim mehanizmima.

Prirodni izvori

Arginin u većim količinama sadrže životinjska tkiva poput mišića, kože i dlake. Želatina je također bogat izvor arginina.