Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Život sa štenetom

Choosing him

Kako izabrati štene

Odluka o dijeljenju kućanstva i života sa psom ne donosi se olako i bez razmišljanja. Pas u prosjeku živi duže od 10 godina, mali psi najduže žive i mogli bi s vama provesti i više od 15 godina. Veliki psi i psi divovskih pasmina žive između 8 i 12 godina i potrebno im je osigurati dovoljno prostora za svakodnevne aktivnosti i igru. Moramo biti svjesni da nije samo bitno izabrati pravog psa nego je i nužno potrebno znati živjeti s njim.

Koju pasminu odabrati?

Njemačkog ovčara kažu krasi poslušnost, labrador je nježan sa djecom, hrt je neovisan. Naravno, pse ne možemo samo tako lako kategorizirati, potrebno je u stvari dobro razmisliti , koju ulogu želite da pas ima u vašim životima   te je potrebno voditi računa o konačnoj veličina psa. Jednako je nerazumno izabrati jorširskog terijera za posao čuvara skladišta koliko i mastifa ili pirinejskog planinskog psa držati bez mogućnosti izlaska van u malom stanu.  Manji psi općenito govoreći trebaju životni prostor manje površine od  srednje velikih i  velikih pasa.. Pri biranju psa uzmite u obzir svoj životni stil i stil života određene pasmine, pored fizičkih karakteristika uzmite u obzir i psihološke karakteristike pasmine. Ne zaboravite, pas bez obzira na pasminu treba vašu pažnju više puta dnevno. Informacije o nekoj pasmini možete dobiti od uzgajivača, izložbe su također mjesto na kojem možete vidjeti veliki broj pasmina  uživo, na jednom mjestu te možete i popričati sa uzgajivačima.

 

Mužjak ili ženka?

Ženke su uglavnom manje od mužjaka, pored toga su staloženije i mirnije u pravilu od mužjaka. Međutim, izaberete li ženku budite spremni da je pozorno nadgledate i odvajate od napasnih mužjaka u vrijeme tjeranja. 

Gdje nabaviti štene?

Mogućnost je da nabavite psa od uzgajivača koji je specijaliziran za određenu pasminu. Uzgajivač je odabrao roditelje, poznaje pasminu i individualne karakteristike majke i oca štenaca. Na neki način zajamčene su vam određene morfološke karakteristike šteneta, standard pasmine. Preporuka je da odvojite dovoljno vremena i da posjetite uzgajivačnicu, pogledate majku, uvjete držanja pasa te da popričate sa uzgajivačem. Savjesni uzgajivači odvojit će dovoljno vremena za razgovor sa vama, sigurno će ih zanimati i vaš životni stil te će vam dati korisne informacije u smislu kompatibilnosti sa određenom pasminom. 

 

terre_neuve_cc06