Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Rast, ključna faza

Odvikavanje od sisanja

Od rođenja do odvikavanja od sisanja

Štenci brzo rastu, samo nekoliko tjedana nakon rođenja polako već zauzimaju svoje mjesto u novoj obitelji. Štenci se rađaju zatvorenih očiju i slabog sluha, slabi njuh uz dodir im je glavni osjet tih dana, ali njihov razvoj i socijalizacija teku relativno brzo.  

Rođenje

Rođenje se događa okvirno nakon 2 mjeseca graviditeta. Tjedan dana prije poroda kuja mijenja ponašanje, traži mirno i zaštićeno mjesto za porod, navlači razne predmete u gnijezdo i  traži više pažnje od gospodara. Amnionska membrana u kojoj se nalazi štene izlazi iz rodnice maksimalno 12 sati nakon što je započeo porod. Ako amnionska vreća nije otvorena, majka je u pravilu otvara, majka također prekida pupčanu vrpcu te intenzivno liže štene po prsima kako bi stimulirala štene da diše samostalno. Porod slijedećeg šteneta može se najčešće očekivati unutar nekoliko minuta do pola sata nakon  prvog.

Nervni sustav šteneta nije u potpunosti razvijen pri rođenju. Štene se rađa slijepo, slabo čuje, a osjet njuha također nije na zavidnoj razini. Kompletan senzorni sustav, u stvari cijeli nervni sustav je slabo učinkovit, što podrazumijeva i nemogućnost koordiniranog kretanja. Zato majka mora pomoći štenetu u ovom osjetljivom trenutku. Majka gura štene prema dojci kako bi ono moglo početi sisati prvo mlijeko-klostrum. Kolostrum u stvari nije mlijeko u pravom smislu riječi, radi se o kompleksnoj tekućini punoj zaštitnih antitijela potrebnih štenetu da se zaštiti od mnoštva bakterija i virusa koji vrebaju u njegovoj okolini i probavnom sustavu. Kolostrum ima znatno viši udio bjelančevina od mlijeka i prepuno je spomenutih zaštitnih antitijela preko kojih štene biva pasivno imunizirano – zaštićeno od infekcija. Majka predaje štenetu zaštitu od infekcija koju je sama razvila s obzirom na svoju okolinu i provedena cijepljenja, u stvari, možemo reći da prenosi na štene svoje imunološko pamćenje.Ova zaštita ne traje dugo, već u starosti od 7 tjedana možemo govoriti o osjetljivom periodu za štene koje mora s vremenom u potpunosti preko svog vlastitog imunološkog sustava preuzeti zaštitu organizma.

Prvi dani 

Tijekom prvih tjedana života štene njeguje majka. Majka liže trbuh šteneta i na taj način stimulira defekaciju i pokretanje probavnog sustava. U početku majka štene hrani 20-tak puta na dan, štenci reagiraju na dodirne stimulanse i toplinu, pužu i traže majku. Štencima se otvaraju oči u starosti od 10 do 15 dana. Mliječni zubi se počinju pojavljivati u starosti od 3 tjedana. 

Sa 4 tjedna starosti imaju već do određene mjere razvijen sluh što možemo i uočiti prateći reakcije na zvukove i buku. Ovo je doba kada štene započinje svoju avanturu otkrivanja svijeta, štenci traže interakciju, igra postaje uz hranu najbitnija stvar na svijetu. Kako socijalizacija napreduje štenci raspoznaju druge štence, pse i ljude u svojoj okolini. U ovoj ranoj fazi socijalizacije mladoga psa bitno je naviknuti ga na mirise i interakciju sa ljudima, potrudite se da se odnosite prema štenetu nježno i s obzirom.

Inicijalni period socijalizacije traje od 3 tjedna starosti do 9 tjedana. Tijekom ovog perioda štene uči osnove socijalizacije i hijerarhijskog sustava, usvaja sposobnost interpretacije suptilnih poruka i gesti ljudi i životinja oko sebe. Štene gradi određenu samosvijest tijekom navedenih tjedana, naša zadaća bi bila da obogatimo okolinu šteneta mnoštvom stimulansa i da ga nikako ne izoliramo. Bezbroj je stimulansa s kojima se štene susreće, to su zvukovi, buka, more mirisa, razni članovi obitelji na koje se štene treba naviknuti i naravno, druge životinje.   

Odvikavanje od sisanja 

Laktacija - dojenje traje oko 6 tjedana, najviše mlijeka kuja proizvodi u trećem tjednu laktacije. U tom periodu potrebno je majku hraniti hranom koja je nutricionistički bogata i kompletna. Hrana treba biti ukusna, bogata bjelančevinama i energijom, a obroci ne bi trebali biti velikog volumena. Ovdje govorimo o koncentriranoj nutricionističkoj vrijednosti. Produkcija mlijeka je fascinantna pa tako ženka labradora teška 32 kg proizvede mlijeka u količini 2,4 puta većoj od vlastite težine tijekom odgajanja prosječnog legla. 

Kako vrijeme prolazi majka ima sve manje mlijeka, s vremenom događa se da povrati dio svojeg obroka za štence. Štenci sve više pokazuju interes za majčinom posudom za hranu te tako započinje proces odvikavanja od sisanja. Tijekom slijedećih 4 tjedna majka će u potpunosti prestati proizvoditi mlijeko i štenci će biti ovisni isključivo o vlastitoj sposobnosti da sami uzimaju hranu. Ova promjena u prehrambenim navikama mora biti postupna, a hrana na koju štene prelazi sa mlijeka mora biti prilagođena njegovim potrebama kako bi se sa što manje problema zaključio period odvikavanja od sisanja. 
Nutricionističke potrebe šteneta tijekom odvikavanja od sisanja slične su potrebama majke tijekom dojenja pa tako se preporuča koristiti istu hranu za kuju u laktaciji i za štene tijekom odvikavanja od sisanja. Suhu hranu potrebno je u početku faze odvikavanja od sisanja miješati sa mlakom vodom ili se koriste specifične formule mokre hrane namijenjene upravo odvikavanju od sisanja. Uglavnom, s vremenom sve je manje potrebno vlažiti hranu te sa 8 tjedana starosti štene bi trebalo jesti suhu hranu prilagođenu fazi rasta.