Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Od rasta do odraslosti

Štenci malih pasa

Mali psi – MINI štenci

Težina malih pasa u odrasloj dobi ne prelazi 10 kg. Većina njih danas su ljubimci, iako neki imaju lovačku prošlost poput jazavčara. Većinu vremena provode u zatvorenim prostorima, a izlasci iz kuće obično podrazumijevaju boravak u urbanom okruženju. 

Mali pas prolazi kroz brzi period rasta koji traje između 8 i 10 mjeseci. Zanimljivo je da u usporedbi sa velikim psima njihov rast traje znatno kraće, a životni vijek im je znatno duži. Mali pas gotovo da završava sa rastom sa 6 mjeseci starosti. Tijekom tih prvih 6 mjeseci života mali pas dobiva na težini 20 grama svaki dan u prosjeku. Rast malog psa obilježavaju posebnosti poput onih vezanih uz njegovo zubalo i probavni sustav, a njihov životni stil često pogoduje razvoju problema sa prekomjernom težinom. 

Promjena mliječnih zubi

Kod nekih malih pasa, npr. kod jorkširskih terijera mliječni zubi su izuzetno malih dimenzija. Gotovo da bi mogli reći da jedva vire iz zubnog mesa. Mliječne zube zamjenjuju stalni zubi između 4. i 6. mjeseca starosti, do tada štene se mora snaći sa mliječnim zubalom kakvo god ono bilo. U slučaju malih pasa definitivno je potrebno u ranoj životnoj dobi prilagoditi veličinu i teksturu granule nježnim mliječnim zubima. Mali psi općenito imaju često problema sa oralnom higijenom zbog specifične građe zubala. Između zuba često se nakupljaju ostaci hrane, postoje pogodni uvjeti za razvoj bakterijske flore pa zbog svega navedenog možemo reći da dentalni plak i zubni kamenac nisu rijedak problem u malih pasa.

Brzi rast i osjetljivost probavnog sustava 

Tijekom odvikavanja od sisanja sposobnost probavnog sustava u smislu probavljanja laktoze opada, a sposobnost probavljanja škroba sve je veća. Iako se sposobnost probavljanja različitih izvora hranjivih tvari brzo razvija, u dobi od 3 mjeseca štene još uvijek ima dosta slabiju sposobnost iskorištavanja izvora bjelančevina i masti u usporedbi sa odraslom jedinkom. Što se prehrane tiče u tom prvom razdoblju rasta nakon odvikavanja od sisanja, potrebno je uzeti u obzir karakteristike nježnog mliječnog zubala, ograničenu sposobnost probavljanja hrane te što bolju stimulaciju imunološkog sustava kako bi ovaj izgradio učinkovitu zaštitu organizma. Sve u cilju pravilnog i harmoničnog rasta u ranoj fazi života.   

Rano formiranje masnog tkiva 

U pokušajima da udovoljimo zahtjevima često izuzetno izbirljivih malih pasa znamo pogodovati razvoju problema sa prekomjernom težinom.     

Pri rođenju težina šteneta male pasmine iznosi 5% težine odraslog psa. Zanimljivo, relativno gledajući malo štene je s obzirom na konačnu težinu 5 puta veće nego štene velikog psa. Štene male pasmine uvećat će svoju porođajnu težinu 20 puta tijekom intenzivnog i kratkotrajnog rasta. Intenzivan rast i naglo dobivanje na težini započinje sa napunjena 2 mjeseca starosti . Rast završava u dobi od 8 mjeseci kod patuljastih malih pasa (čivava, minijaturni špic…) te u dobi od 10 mjeseci kod nešto većih malih pasa. 

Masno tkivo počinje se intenzivno razvijati već u ranojdobi kod malih pasa. Razvoj adipocita (masnih stanica) direktno je u vezi sakalorijskom vrijednosti hrane i ukupnoj količini kalorija koje štene konzumirana dnevnoj razini. Kod štenaca malih pasa potrebna je posebna briga u smislukontrole tjelesne težine i ta briga treba započeti već u najranijoj životnoj dobi.Treba imati na umu i činjenicu da se rizik od prekomjerne težine nešto povećavanakon kastracije. U svakom slučaju, mali psi su skloni prekomjernoj težini veću najranijoj životnoj dobi pa je zato potrebno paziti na energetsku vrijednost hranei naravno na ukupnu količinu hrane koju štene dnevno pojede. 

S obzirom da se radi o malom organizmu, samo nekoliko poslastica dnevno znatno povećava unos energije pa se preporuča da se energetska vrijednost poslastica uzme u obzir kod izračunavanja dnevne količine hrane.