Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Život s mačkom

Prehrana mačke

Mačka je tipičan mesožder

Za razliku od čovjeka koji je omnivor mačka je tipičan mesožder i organizam joj je prilagođen upravo prehrani koja je bogata bjelančevinama. Danas postoje formule prilagođene dobi odrasle mačke, njenim specifičnim potrebama te stilu života. Najpreciznije formule su one prilagođene upravo potrebama određene pasmine, poput posebnih formula za perzijsku mačku ili Maine Coon-a.

Zubi mačke su oštri, odrasla mačka ima ih 30 i namijenjeni su rezanju i kidanju plijena, u slini mačke nema probavnih enzima, želudac je ustrojen za brzo probavljanje malog plijena, možemo reći da mačku karakteriziraju specifične prehrambene navike. Mačka pojede od 12 do 18 manjih obroka dnevno te provede oko 30 minuta na dan hraneći se. Mačka hranu ne žvače temeljito te ona dospijeva u želudac u komadima. 

Prehrambene potrebe mačke su posebna priča i različite su s obzirom na životni stil i dob, u slučaju određenih patologija velike su koristi od posebnih veterinarskih dijeta. Sterilizaciju također treba uzeti u obzir budući da se prehrambene potrebe mijenjaju nakon sterilizacije. 

Mačka živi u kući ili ima pristup vanjskom svijetu?

Mačka koja ima fizički neaktivan život ima i nisku potrebu za energijom. Normalna dnevna količina hrane za mačku težine 3,5 kg koja nije fizički aktivna je oko 50 grama granula –dehidrirane hrane dnevno energetske vrijednosti oko 350 kcal/100g. Mačkama koje jedu jednostavno iz dosade naročito je potrebno dozirati dnevni unos hrane. Potrebno je koristiti hranu niže energetske koncentracije kako bi se spriječilo nakupljanje prekomjerne tjelesne težine. Život u kući obično prati i kastracija što još dodatno smanjuje energetske potrebe. Neke mačke, ako se ne kontrolira unos hrane, nakon sterilizacije uvećaju svoju težinu za 30% unutar samo nekoliko mjeseci. 

Mačka koja izlazi redovito iz kuće ima nešto više energetske potrebe, oko 70 kcal/kg/dan, naravno, energetske potrebe uvelike ovise o razini fizičke aktivnosti i mogu varirati. Potreba za energijom raste proporcionalno sa vremenom koje mačaka provodi izvan kuće, tj. ovisi o veličini teritorija određene mačke. Energetske potrebe mačke koja provodi dosta vremena izvan kuće ovise i o godišnjem dobu. Ako mačka koja ima pristup vanjskom svijetu provodi zimu u kući i ne izlazi toliko van, mijenjanju joj se energetske potrebe, u stvari znatno se smanjuju. 

Odrasla mačka provodi oko 30% svoga vremena dok je budna njegujući se. Otpalu dlaku koju proguta izbaci izmetom. Međutim, progutana dlaka može predstavljati probleme u smislu nakupina u želucu i crijevima. Odgovarajućom kombinacijom specifičnih vlakana možemo olakšati izbacivanje progutane dlake izmetom, radi se o vlaknima koja ne fermentiraju i koja stimuliraju intestinalni tranzit.

Posebnosti s obzirom na pasminska svojstva

Iako se čistokrvne mačke češće drže isključivo u kući i imaju slične stabilne uvjete života, njihove energetske potrebe variraju s obzirom na pasminske karakteristike. Razlike između pasmina su vidljive na prvi pogled, jedan Maine Coon teži i više od 10 kg i ima dužu dlaku, sijamska mačka ima kratku dlaku i vitko mišićavo tijelo dok perzijska mačka ima karakteristično zubalo i dugu dlaku, s druge strane mačke pasmine sfings uopće nemaju dlaku. Za različite mačke sa različitim nutricionističkim potrebama potrebno je osigurati prilagođena nutricionistička rješenja. 

Sfings treba hranu koncentrirane energetske vrijednosti dok perzijska mačka ima posebne zahtjeve s obzirom na oblik i veličinu granule zbog brahicefalične građe. Perzijska mačka ima i pojačane potrebe za određenim hranjivim tvarima koje su nužne za održavanje kvalitete dlake.  

S obzirom na dob

Mačke imaju prosječan životni vijek od 14 godina, naravno, životni vijek je individualna stvar pa tako nisu rijetke mačke koje dožive i preko 20 godina. Odgovarajuća prehrana definitivno djeluje u smislu održavanja kvalitete života na što višem nivou i u starijoj životnoj dobi. 

Sa godinama slabi imunološki sustav i sposobnost asimilacije hranjivih tvari iz crijevnog sadržaja. Često starije mačke imaju i slabiji apetit. Žvakanje hrane s godinama također može postati problem s obzirom na česte bolesti zubi i zubnog mesa starijih mačaka. Hrana za starije mačke treba biti mekše teksture zbog osjetljivosti zubala te treba biti između ostalog obogaćena optimalnim količinama vitamina, uz sve navedeno bitno je da hrana za starije bude čim ukusnija, tj. palatabilnija.

Posebne osjetljivosti

Statistike ukazuju da 70% mačaka starijih od 3 godine pati od nekog oblika dentalne problematike. Problemi sa zubima i zubnim mesom često su dosta vremena prisutni bez da vlasnik primijeti da se nešto događa. Kada u konačnici mačaka počne pokazivati simptome uglavnom se radi o bolnosti u usnoj šupljini, promjenama u ponašanju i slabijem apetitu. 

Možemo zasigurno reći da granula specifičnog oblika i veličine, kako bi se stimuliralo žvakanje, uvelike pomaže u održavanju dentalne higijene. Odgovarajuća tekstura jamči skidanje zubnog plaka sa površine zuba.