Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Mačić i odrasla mačka > Mačić > Rast, ključna faza > Od rođenja do odvikavanja od sisanja

Rast, ključna faza

Od rođenja do odvikavanja od sisanja

Osjetljivo razdoblje

Tijekom ovog kratkog perioda od rođenja do završetka odvikavanja od sisanja nježno mače težine oko 100 grama, na početku potpuno ovisno o majci, brzo će izrasti u mladu mačku koja je prihvatila već dobar dio vještina potrebnih za mačji život. 

Rođenje

Kontrakcije maternice izbacuju jedno po jedno mače, interval između dva mačića bi trebao biti između 30 i 60 minuta. Majka otvara plodne ovojnice i traži glavu mačića kako bi ga lizala i tako stimulirala na udisaje. Mačka može imati od 1 do 10 mačića, a oni mogu težiti između 75 i 150 grama, ovisno o pasmini. 

Prvi tjedni

Odmah nakon što je prerezana pupčana vrpca mače očisti majka, liže ga i ono samostalno diše. Prvo što mače učini je potraga za majčinom sisom. Mače se vodi osjetom mirisa i toplinom koju majka odaje. Prvo što dobije od majke nije mlijeko, radi se o tekućini koja prethodi mlijeku i koja sa naziva kolostrum. Kolostrum sadrži zaštitna protutijela iz majčinog organizama koja štite mače od infekcija dok ono još nije sposobno samo se zaštiti preko vlastitog  imunološkog sustava. 

Sisanje i spavanje, to su dvije stvari koje mače radi prvih dana života. U ovoj fazi mačići su u potpunosti ovisni o majci, ali bitka za život je već počela, svako mače se bori za što bolju poziciju kod sisanja. Slijepi i gluhi, oslanjaju se na osjet mirisa i dodira. Sluh postaje funkcionalan oko 5. dana života. Između 7. i 15. dana života mače otvara oči. Osjet sluha za orijentaciju mačka počinje koristiti sa 2 tjedna starosti. Oko 17. dana mače već hoda, a u starosti od 1 mjeseca u potpunosti koristi sva svoja osjetila, sluh, vid i njuh. 

Faza prije odvikavanja od sisanja 

Nakon što tijekom prvih sati života mače posiše kolostrum majka počne lučiti mlijeko. U slučaju da mačka ima veliki broj mačića i ako nema dovoljno mlijeka, potrebno je odgovarajućom formulom nadomjestiti nedostatak. Sposobnost mačića da probavlja mliječni šećer laktozu s vremenom opada, a sposobnost probavljanja krute hrane se povećava. Polako pada količina mlijeka  koje majka proizvodi za mačiće, a mačićima počinju izbijati mliječni zubi. Trenutak je za početak odvikavanja od sisanja, to se događa u starosti od 3 do 4 tjedna. Hrana kojom se provodi odvikavanje od sisanja polako zamjenjuje mlijeko, hrana mora biti formulirana na način da se uzme u obzir osjetljivost probavnog sustava i da se u potpunosti zadovolje potrebe za energijom uz sve potrebne hranjive tvari za dozrijevanje imunološkog sustava. Hrana izrađena prema konceptu Health Nutrition* zadovoljava sve navedene kriterije te je svojom teksturom i veličinom prilagođena sitnim mliječnim zubima. Poželjna je karakteristika, ako se radi o suhoj hrani, da se granula lako rehidrira, tj. da se lako miješa sa mlijekom ili vodom u kašu. Ovo je naročito poželjno u početku odvikavanja od sisanja. U dobi od 8 tjedana mačić bi trebao u potpunosti jesti krutu hranu. U starosti od 4 mjeseca potrebe se mijenjaju i mlada mačka treba nešto drugačiju formulu sve do kraja rasta.