Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

Royal Canin > Mačić i odrasla mačka > Mačić > Od rođenja do odrastanja

Od rođenja do odrastanja

Razvoj mačića

U početku je mače potpuno ovisno o majci, s vremenom postaje sve više neovisno, već nakon nekoliko tjedana to je vidljivo. Ovaj brzi razvoj odvija se dok je mače još uvijek na mlijeku. Ovakvo relativno brzo stjecanje neovisnosti specifično je za mačju vrstu. 

Mače dolazi na svijet slijepo i gluho te teži stotinjak grama. Majka ga liže i grije, a njegova glavna briga je kako doći do majčine sise i obroka. Mače ne može regulirati svoju temperaturu sve do 3 mjeseca starosti, stiskat će se uz majku i svoju braće i sestre. Nakon kolostruma koje sadrži zaštitna protutijela za zaštitu od infekcija majka luči mlijeko. Veliki dio vremena tijekom prvih dana mače provodi sišući ili spavajući, stalno uz majku. Nakon 7 do 10 dana udvostručit će svoju težinu, za 5 tjedana mače se počinje više kretati, a osjetila se sve više razvijaju. Još uvijek puno spava i ovisno je o majčinom mlijeku. 

Pet osjetila

Po rođenju mače ima dovoljno razvijen osjet njuha koji mu pomaže da nađe put do majke i mlijeka. Mače donekle prepoznaje i tri osnovna okusa, slatko, slano i kiselo, ova dva zadnja nešto intenzivnije. S druge strane, vid i sluh nisu razvijeni, trebat će nešto vremena da i ta dva osjeta budu u punoj funkciji. Osjet sluha počinje funkcionirati negdje u 5. danu života, mače se pomoću sluha može učinkovito orijentirati tek sa 2 tjedna starosti. Određene vještine mačjeg roda u pravom smislu te riječi posjeduje sa mjesec dana starosti, u to vrijeme već prepoznaje glas majke. Očima doživi svijet oko sebe u dobi između 7 i 15 dana. Slijedeća 3 do 4 dana razvija osjećaj vida u smislu dubine.  

Mačić ima razvijen osjećaj ravnoteže u vrlo ranoj dobi, iako izgleda prilično nespretno u početku. Ima nešto poteškoća sa ravnotežom u prva dva tjedna života. Hoda na sve četiri oko 17. dana života, a sa 3 tjedana već se može počešati po uhu stražnjom nogom. Mače staro 35 dana sposobno je grebati i može kontrolirati kandže te ih uvući po želji.

Razvoj tijela

Svi dijelovi tijela ne razvijaju se istom dinamikom, ako tako možemo reći. Mače se rađa sa relativno velikom glavom u odnosu na tijelo. Razvoj se događa brzo i noge postaju sve duže. Kosti rasu, mišićje se polako razvija, mačka s vremenom sve više poprima proporcije odrasle jedinke.

Ponašanje

Njegovanje dlake, obavljanje nužde te ponašanje tijekom hranjenja mače uči od majke. U dobi od 15 dana mače liže svoju nogu te tako demonstrira svoje pokušaje njege. Sa 30 dana počinje prilaziti posudi za obavljanje nužde. U dobi od 4 tjedna mače već počinje imitirati majku u prehrambenim navikama tako da počinje jesti njenu hranu. 

Mačka prihvaća većinu komunikacijskih vještina specifičnih za svoju vrstu u dobi od 3 do 8 tjedana. Igrati se počinje sa 3 tjedana. Mačić je u toj dobi u intenzivnom i bliskom kontaktu sa majkom, sestrama i braćom. Uči se kontrolirati grebanje i korištenje svojih zubi, interesira se za „plijen“, insekte u svojoj okolini i pokretne male objekte, sve kroz igru. Predatorski instinkti postaju očiti u starosti od mjesec dana. Kontakte i socijalne vještine prema ljudima i drugim životinjama mače također razvija u ranoj dobi, od 3. tjedna do 3. mjeseca života. Jasno je da mače treba stimulirajuću okolinu, u smislu stimulacije razvoja socijalnih vještina, do igranja predatorskih igara. Uz mjeru, mače treba izlagati mnogim stimulansima, provodite vrijeme s njim i igrajte se zajedno, neka upoznaje djecu, druge ljude i životinje. Uz pravilne stimulanse razvit će se u mladu mačku uravnoteženog duha. Ponašanje u odrasloj dobi u mnogome ovisi o tome kako je mače provelo svojih prvih par mjeseci života.