Pas je uz čovjeka već tisućama godina, donekle se prilagodio čovjeku, ali još uvijek ima nutricionističke potrebe vezane uz njegovu prošlost. Poznavanje i poštivanje tih istinskih potreba psećeg organizma predstavlja preduvjet za ispravnu prehranu i zdravlje. 

Mačja priroda oduvijek je fascinirala ljude. Njihova sposobnost prilagodbe je jedinstvena, mačka se prilagodi, ali ipak zadržava sve one karakteristike koje je čine mačkom. Poznavanje mačaka i poštivanje njihovih istinskih potreba preduvjet je za uspješan suživot i njihovo zdravlje.  

Royal Canin svoju filozofiju temelji na kontinuiranom razvoju preciznih nutricionističkih formula koje osiguravaju sve esencijalne hranjive tvari potrebne organizmu psa ili mačke. Dugoročni cilj je održavanje zdravlja u svim fazama života i podizanje kvalitete života u starijoj životnoj dobi te u slučaju bolesti. Općenito gledano, uzima se u obzir nekoliko glavnih parametara: dob, veličina životinje, fiziološko stanje i pasminska svojstva. 

Kod inovacija se pridržavamo jedne vrijednosti: psi i mačke prije svega.  Royal Canin već više od 40 godina surađuje s uzgajivačima i veterinarskim nutricionistima da bi stvorio još više inovacija i dosegao preciznost koja omogućuje nutricionistička rješenja koja savršeno odgovaraju psima i mačkama.

SAVJETI ZA USPJEH

SAVJETI ZA USPJEH

Nekoliko savjeta za uspješno provođenje programa za gubljenje viška težine.
Najvažniji je dosljednost.

1. Usporite uzimanje hrane, neki psi jednostavno bez kontrole količine unosa pojedu svoj obrok. Koristite posebne zdjele koje usporavaju hranjenje, postoje i lopte koje polako otpuštaju granule…

2. Povećajte broj obroka na 3 ili 4 dnevno, minimalno 2, tako ćete ublažiti napade gladi između obroka.

3. Izvažite dnevnu količinu hrane za nekoliko dana unaprijed (npr. izvažite dnevne količine za tjedan dana unaprijed u manje plastične vrećice, ovime ćete uštedjeti vrijeme i zadržati razinu preciznosti u smislu kontrole dnevnog unosa hrane).

4. Redovito, svaki tjedan u graf na poleđini ovog kartona upišite tjelesnu težinu i pratite napredak dijete, stavite graf na frižider da vam često bude pred očima, vašim i vaših ukućana.

5. Učinite sve potrebno da vaši ukućani budu svjesni da je pas na dijeti, te ih informirajte o programu za smanjenje viška težine.

6. Ako je vaš ljubimac pod određenom terapijom, npr. dobiva tablete u grudici sira, obavijestite o tome veterinara budući da je možda potrebno korigirati dnevnu količine hrane jer i taj sir ima određenu energetsku vrijednost.

7. Izbjegavajte koliko je god moguće poslastice, ako je nemoguće potpuno ih izbaciti, potrebno je uzeti energetsku vrijednost poslastica u obzir kod propisivanja dnevne količine hrane, posavjetujte se sa svojim veterinarom.

8. Ako sami nikako ne možete osigurati potrebnu fizičku aktivnost vašem psu, potražite pomoć obitelji ili prijatelja, određena fizička aktivnost nužno je potrebna da bi ovaj program bio učinkovit.

9. Prvi mjesec je u pravilu najzahtjevniji, poslije ćete već moći jasno vidjeti napredak. Početna propisna količina hrane je doslovno točka od koje se kreće, moguće je da ćete trebati prilagoditi dnevnu količinu hrane kako bi se ostvario željeni ritam gubitka težine (nemaju svi psi isti metabolizam, a i intenzitet fizičke aktivnosti može varirati). Željeni ritam gubitka težine je oko 1-2% tjedno (npr. okvirno govoreći pas težak 20 kg trebao bi gubiti oko 300 grama tjedno).

10. Uvijek imajte na umu koristi koje idealna težina ima na zdravlje vašeg ljubimca:

  •  Skidanjem suvišne tjelesne mase smanjujete sve pridružene rizike za zdravlje.
  •  Povećava se kvaliteta života ljubimca.
  •  Očekivana životna dob je duža ako pas ima idealnu težinu.

11. Ako imate više pasa, morate paziti da si međusobno ne kradu hranu, prema potrebi hranite ih u odvojenim prostorijama.